Alimentul banal care ar putea dispărea din magazine. Românii nu pot găti fără el. Criza globală alimentară devine alarmantă

de: Anca Lupescu
24 02. 2023

Costurile grâului și ale cerealelor au scăzut în ultimele luni, atenuând îngrijorarea cu privire la accesul la unele alimente de bază. Dar o combinație de factori zguduie acum piața legumelor, coloana vertebrală a unei diete sănătoase și unui stil de viață echilibrat.

Un aliment banal se scumpește pe zi ce trece

Criza globală privind aprovizionarea cu alimente ia o turnură alarmantă. Cel mai recent, ceapa a devenit un lux. În țări precum Filipine și Maroc, oamenii încep să înlocuiască ceapa din rețete, pentru că a devenit prea scumpă.

Prețurile au crescut vertiginos, alimentând inflația și determinând țările să ia măsuri pentru a asigura aprovizionarea. Marocul și Turcia au oprit unele exporturi, la fel ca și Kazahstanul. Filipine a ordonat o anchetă privind cartelurile.

Restricțiile nu se limitează la ceapă, ci includ și morcovi, roșii, cartofi și mere, ceea ce împiedică disponibilitatea la nivel mondial, au avertizat luna aceasta Organizația Națiunilor Unite și Banca Mondială.

În Europa, rafturile goale au forțat supermarketurile din Marea Britanie să raționalizeze achizițiile de fructe și legume după o recoltă slabă în sudul Spaniei și în Africa de Nord.

„Simplul fapt de a avea suficiente calorii nu este suficient”, a declarat Cindy Holleman, economist principal la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU din Roma. ”

Calitatea dietei este o legătură critică între securitatea alimentară și nutriție. O calitate slabă a dietei poate duce la diferite forme de malnutriție”.

Ceapa, în pericol de scumpire exagerată

Ceapa este elementul de bază al bucătăriilor din întreaga lume, fiind cea mai consumată legumă după roșii (tehnic, un fruct). Anual se produc aproximativ 106 milioane de tone metrice – cam cât morcovii, napii, ardeii iuți, ardeii iuți și usturoiul la un loc. Sunt folosite în orice, de la supe, ciorbe, sandwich-uri, tocănițe, orice fel de mâncare cu sos, paste și multe altele. Practic, dacă nu ai ceapă, sunt șanse slabe să poți găti ceva bun.

Saltul prețurilor este un efect secundar al inundațiilor dezastruoase din Pakistan, al înghețurilor care au afectat stocurile din Asia Centrală și al războiului din Ucraina purtat de Rusia. Între timp, în Africa de Nord, fermierii s-au luptat cu secete severe și cu o creștere a costului semințelor și al îngrășămintelor, scrie indiatimes.

Vremea nefavorabilă i-a afectat în mod deosebit pe cultivatorii marocani.

„Mâncăm mai multă linte, fasole albă și fasole fava și în curând ne vom mulțumi cu orez”, a declarat o pensionară din Marc.

Interdicție de a cumpăra în cantități mari unele produse

În Filipine, în ultimele luni, lipsa de ceapă s-a adăugat la penuria de orice, de la sare la zahăr. Prețurile au devenit atât de absurd de mari încât pentru scurt timp au costat mai mult decât carnea, în timp ce însoțitoarele de zbor au fost prinse făcând contrabandă cu ele din Orientul Mijlociu. Guvernul președintelui Ferdinand Marcos Jr. a stimulat importurile pentru a domoli cea mai mare inflație din ultimii 14 ani.

În Kazahstan, creșterea bruscă a prețurilor a determinat autoritățile să apeleze la stocurile strategice, în timp ce ministrul comerțului a îndemnat oamenii să nu cumpere ceapă la sac, pe fondul panicii pentru a asigura aprovizionarea supermarketurilor locale.

Acest lucru se adaugă la o interdicție de export, introdusă în ultimele săptămâni și de Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan – principalul consumator pe cap de locuitor din lume datorită consumului mare de ceapă.